Kulak Nasıl Çalışır?

NORMAL KULAK FONKSİYONLARI

İşitme, günlük yaşamınız için önemli bir duygudur. Alarmlardan gün içindeki önemli konuşmalara kadar, işitme duyumuz bilgi iletmek için önemlidir. İşitme sisteminin çalışma şekli inanılmaz derecede karmaşıktır ve düzgün çalışması için aşağıdakiler dahil bir dizi işlev gerektirir: 

  1. Ses, ortamdan ses dalgaları olarak hava yoluyla iletilir. Ses dalgaları dış kulak tarafından toplanır ve kulak kanalından kulak zarına gönderilir.
  2. Ses dalgaları kulak zarının titreşmesine neden olur ve bu da orta kulaktaki üç küçük kemiği harekete geçirir.
  3. Üç kemiğin hareketi iç kulaktaki sıvının veya kokleadaki sıvının hareket etmesine neden olur.
  4. İç kulaktaki sıvının hareketi kokleadaki kıl hücrelerinin bükülmesine neden olur. Tüy hücreleri hareketi elektriksel uyarılara dönüştürür.
  5. Bu elektriksel uyarılar işitme (işitme) sinirine ve beyne kadar iletilir ve burada ses olarak yorumlanır.

DIŞ KULAK

Dış kulağın görünen kısmına kulak kepçesi veya kulak kepçesi denir. Olukları ve çıkıntıları ile kulak kanalı, birçok ünsüz konuşma sesini algıladığımız 2000-3000 Hz frekans aralığındaki sesler için doğal bir ses artışı sağlar.

Dış kulak yolu olarak da adlandırılan kulak kanalı, dış kulağın diğer önemli bileşenidir. Kulak kanalı, yalnızca birkaç kat deri ve ince kıllarla kaplıdır ve oldukça damarlı bir bölgedir. Bu, kulak kanalına bol miktarda kan akışı olduğu anlamına gelir. Ağda (kulak kiri) kulak kanalında birikir ve cilde bakteri ve nemden koruyucu bir bariyer görevi görür. Kulak kiri normaldir ve kişiye göre miktarı değişir. Ancak kulak kanalını tamamen tıkarsa sorunlu hale gelir.

ORTA KULAK

Kulak zarı veya timpanik membran (TM), dış ve orta kulak arasındaki ayırıcı yapıdır. Son derece ince bir zar olmasına rağmen, kulak zarı gücünü artırmak için üç katmandan oluşur.

Kulak kemikçikleri, timpanik zarın hemen arkasında bulunan orta kulağın üç küçük kemiğidir. Bu üç kemik, orta kulakta birbirine bağlı bir zincir oluşturur. Kulak kemikçikleri timpanik membranda aldığı mekanik titreşimleri alarak bu titreşimlerin gücünü arttırarak iç kulağa iletir.

Östaki borusu, orta kulağın hava basıncı dengeleme sistemidir. Orta kulak kemikle kaplıdır ve östaki borusu dışında dışarıdaki hava ile ilişki kurmaz. Bu boru şeklindeki yapı normalde kapalıdır, ancak yutma, esneme veya çiğneme yoluyla istem dışı açılabilir. Bir uçakta uçarken olduğu gibi kulaklardaki basıncı eşitlemek için kasıtlı olarak da açılabilir. Bu olduğunda, hafif bir patlama sesi duyabilirsiniz.

İÇ KULAK

İç kulak, kafatasının her iki yanında ve dış kulağın yanlarında bulunan kafatasının kemiği olan temporal kemiğin derinliklerinde yer alan bir organdır. İç kulağın iki ana yapısı vardır: yarım daire biçimli kanallar ve koklea.

Yarım daire şeklindeki kanallar işitmeye katkıda bulunmaz, hareket ederken dengeyi korumaya yardımcı olur. Koklea, salyangoz gibi görünen içi sıvı dolu bir yapı olan iç kulağın işitme organıdır. Koklea, timpanik membrandan ve kemikçiklerden gelen mekanik titreşimleri bir dizi elektriksel uyarıya dönüştürür. Tüy hücreleri olarak adlandırılan duyu hücreleri, sıvı mekanik titreşimlerle bozulduğunda kokleada bükülür. Saç hücrelerinin bu bükülmesi işitme siniri yoluyla beyne elektrik sinyallerinin gönderilmesine neden olur. Koklea, tıpkı bir piyano gibi frekansa göre düzenlenir ve insanlarda 20Hz'den (düşük perde) 20.000Hz'ye (yüksek perde) kadar olan sesleri kodlar.