COVİD-19' tan İşitmeye Engel !

COVİD-19 Zor Zamanlar 

İşitme engelli insanlar günlük yaşamlarında birçok engelle karşılaşırlar. Bu engellerle başa çıkmanıza yardımcı olacak birçok yöntem ve çözüm vardır. Bununla birlikte, COVID-19 salgını yaşam kalitelerini büyük ölçüde kötüleştirdi. Her şey izole hissetmek için yapılıyor bu yüzden sesleri duyamama sosyal yaşamı önemli ölçüde engeller. İşitme kaybı olan insanlar buna bir dereceye kadar alışık olsalar da, uzun süreli yüz yüze temastan kaçınma ihtiyacı depresif ruh haline katkıda bulunabilir.

Sosyal mesafe ve yaş nasıl etkiliyor?

Sosyal mesafe, SARS-CoV-2 koronavirüsün yayılmasını sınırlamayı amaçlayan bir dizi farmasötik olmayan faaliyetten oluşur. COVID-19 özellikle 60 yaş üstü insanlar için tehlikelidir. Bu nedenle bu tür kişilerin diğer insanlarla gereksiz yere temastan kaçınması çok önemlidir. Ne yazık ki, böylesine şiddetli bir izolasyonun birçok olumsuz sonucu vardır. Bunun en iyi örneği, zihinsel performansta kademeli düşüşle ilişkili bir sendrom olan demanstır. Başkalarıyla yakın temas halinde olmamak, demansın hızlı gelişimine katkıda bulunabilir. İşitme sorunlarının genellikle yaşla birlikte ortaya çıktığını da unutmamalıyız. İşitme bozukluğu ile birlikte uzun süreli tecrit, özellikle yaşlıların zihinsel performansı için tehlikelidir.

Maskeler, İşitme Kaybına ikinci bir engel oluyor.

Koronavirüsün havadan damlacıklarla yayılmasını sınırlamak için maske takma zorunluluğu getirildi. Belirli bir maskenin yapıldığı malzemeye bağlı olarak, nefes almayı sadece hafifçe engellemeyebilir, aynı zamanda sesi de boğabilir. Ancak işitme kaybı olan kişiler açısından bakıldığında bu tür maskelerin en büyük sorunu dudak okumayı neredeyse imkansız hale getirmeleridir. İşitme engelli insanlar, diğer insanları anlamakta pek çok sorun yaşarlar. İletişim zorlukları, izolasyon hissini daha da artırır. Bütün bunlar ruh sağlığını olumsuz etkiler.

Hangi çözümler yardımcı olur?

İnternet üzerinden ve telefonla iletişim kurabilmek, ortak izolasyon duygusuyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Modern işitme cihazlarının, iletişimi kolaylaştıran ve mobil cihazların kullanımına izin veren bir dizi işlevi vardır. Bu işitme cihazları, öncelikle ortam seslerinin yükseltilmesini sağlar ve konuşmayı gürültüden izole etmenizi sağlar. Gelişmiş özellikler, konuşma içeriğini akıllı telefon ekranında görüntülenen metne dönüştürmenize de olanak tanır ve bu da iletişim kalitesini artırır.

İzolasyon hissi, işitme kaybı olan kişiler için yabancı değildir. İnsanları günlük olarak işitmeye adapte edilmiş bir dünyada yaşamakla uğraşmak zorundadırlar. COVID-19 salgını hayatlarını daha da zorlaştırdı. Sosyal mesafe ve maskeleri etkili bir şekilde kullanma zorunluluğu, temas kurmayı zorlaştırır ve böylece işitme engellilerin derinleşen izolasyonuna katkıda bulunur. Bu durumla başa çıkmanın bir yolu, seslerin sesini etkili bir şekilde yükseltebilen cihazlar kullanmaktır. İşitme cihazları , yalnızlık hissinin üstesinden gelmek için harika bir yardımcıdır.